Anasayfa » Soru Cevap » Sandbox nedir?

Sandbox nedir?

google-sandbox-cezasi

Bu yazımızda “Neden Sandbox’a giriyoruz?” sorusuna detaylı bir cevap vermeye çalışacağız.Google’ın arama sonuçlarını menüple etmeye çalışan sitelere verdiği cezaya Sandbox diyoruz. Sandbox bir ceza türü olmakla beraber sitelerin Google arama sonuçlarında filtrelenmesi anlamına da gelmektedir. Sandbox cezası alan site arama sonuçlarında ilk 500 sonuç arasında gösterilmez. Burada karıştırmamanız gereken bir nokta her sıralama düşüşünün sebebi Sandbox değildir.

Yeni açılan siteler ilk haftalarında arama sonuçlarında gider gelir. Bunun nedeni Sandbox değildir. Sandbox cezası aldığınız hissine kapılarak sitenize daha da zarar verecek hatalı SEO çalışmaları da yapmamalısınız. Her alacağınız sonuç doğru olmayabilir. Herkes farklı teknikler kullanır ve her sektör için aynı tepkiyi alamayabilir. Bu kısa bilgiyi verdikten sonra Sandbox’a girme nedenleri konusunu inceleyeceğiz.

Neden Sandbox’a giriyoruz?

Sandbox’a girmenin ilk nedenlerinden biri sabırsızlık ve düşünmemek diyebilirim. Siteniz için çalıştığınız herhangi bir kelimede sıralama kaybettiğinizde rakiplerinizin de çalışma yaptığını unutuyorsunuz. Siz bir üst sıraya çıktığınızda bu rakibinizin Sandbox’dan dolayı düştüğü anlamına gelmez. Sizin SEO çalışmalarınızın olumlu olduğu ya da sizin üstünüzdeki rakibin hatasından kaynaklandığı anlamına gelebilir.

Anahtar kelime yoğunluğuna dikkat edin

Google arama sonuçlarında filtre cezası almanızın nedenlerinden biri de sitenizdeki anahtar kelimelerin spam yapacak kadar fazla kullanılması. Sandbox cezası için net bir oran vermek doğru olmasa da %10 üzeri bir oran yanlış yolda ilerlediğinizi gösterebilir.

Link değişimi ve aşırı backlink

SEO çalışmaları bundan 3 sene önce link değişimi yapılarak ilerletiliyordu. Link değişimi sistemi artık yarardan çok zarar verebilecek konumda kullanılabiliyor. Ceza alma sebeplerinden biri de bu yanlış SEO tekniğidir diyebiliriz.

Backlink alımı konusunda doğru yolları izleyip belirli bir kelimede aşırı link almayı sürdürdüğünüzde de Sandbox cezası almanız kaçınılmaz. Backlink alımında izleyeceğiniz SEO tekniklerini zamanla sitemizde yayınlamaya devam edeceğiz. Kısa bir püf nokta verelim: Güncel bir sitenin backlink alması doğaldır. Dolayısıyla backlink alırken güncellemeye ve güncellediğiniz içeriklere link almaya önem vermeniz sizi filtreden kurtaracaktır.

Kopya içerikler ceza getirir.

Sitenizde sadece kopya içeriklerin yayınlanması sitenizin Sandbox’a girmesine neden olacak bir diğer etmendir. %70 özgün içerik %30 kopya içerik şeklinde izlediğiniz bir içerik politikası size ceza getirmeyecektir. Burada ki Google değerlendirmesi sitelerin kaynak olabilecek kaliteli sitelerdeki yazıları yayınlamasının normal olarak derecelendirilmesi ile açıklanabilir. Fakat sizin arama sonuçlarına, internet dünyasına hiçbir katkınız yoksa kopya içerik yayınına devam ettiğiniz sürece iyi bir sonuç alamamanız gayet doğal olacaktır.

WordPress etiket sistemini hatalı kullanmak.

WordPress, CMS sistemleri arasında en yaygın kullanılanı olduğu için Google’ın algoritma geliştirirken bu yazılımı iyi analiz etmesi de aynı oranla doğaldır. Çok kullanılan bir sistem Google botları için rahatlıkla taranabilir. WordPress etiket sistemi arama sonuçlarından hit almanız için gayet etkili bir sistemdir diyebiliriz. Ama 100 kelimelik bir yazı yazıp bunun altında 15 tane etiket eklemeniz manüplasyon olarak değerlendirilmeye başladığında Sandbox’a girer ve aldığınız ziyaret sayılarını çok hızlı bir şekilde düşürürsünüz. Etiket sistemini doğru kullanmayı bilmiyorsanız bununla ilgili teknikleri çok yakında SEOteknikleri.com da paylaşıyor olacağız. Herşeyin aşırısı zarar verir.

Hakkında Mehmet Emre Baş

2008 yılında SEO ile tanıştım. Birlikteliğimiz yıllardır devam ediyor. Kaliteli bakış açısını yaptığım işe de yansıtarak çalışmayı ve vizyon katmayı seviyorum. Özel bir firmada SEO Uzmanı olarak çalışıyorum.

Hey :)

Matt Cutts : Backlinkler önemini kaybedecek mi?

SEO çalışması yapan uzmanlar arasında zaman zaman konuşulan konulardan biri de Backlinklerin etkisinin azalıp azalmayacağı ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir