Anasayfa » Sosyal SEO » Sosyal Medyanın Önemi

Sosyal Medyanın Önemi

Son 10 yıl içerisinde hayatımıza giren kavramlardan biridir Sosyal Medya, Peki herkesin aklında kavram olarak yer bulan bu kavram aslında nedir? Sorusu ile bu kavramın önemi üzerine gideceğimiz yola çıkalım.

SOSYAL-MEDYA

Sosyal Medya Nedir tanımı için öncelikle şu kavramları öncelik olarak bilmek zorundayız.

Kime göre sosyal medya?

Bir Çinliye göre sosyal medya kavram olarak aynı olsa bile aklına ilk gelen araç muhakkak bizden farklıdır ve bizim aklımıza Facebook gelirken onun aklına ilk gelen “Renren” veya “Qzone“olacaktır. Çin’de Yerli Dört adet facebook kullanıcı sayısı ile yarışan sosyal medya platformu vardır. Burada bahsettiklerimiz ise kullanıcı sayısı bakımından facebook dan fazla kullanıcı sayısına sahip platformlardır.

O halde sosyal medya kavram olarak içerisinde kişiden kişiye değişen bir alt kavramlar bütünüdür. Bu alt kavramlar da bir platformu (ticari teşekkül) içinde barındırır. O zaman sosyal medyayı; platformları araç olarak kullanan yani insanların bir arada tekil kullanıcı olarak bulunduğu, bulunma sebebinden bağımsız olarak düzenli ziyaret ettiği ortamların bir bütünü olarak görebiliriz. Bu kimine göre bir haber sitesini içinde barındıran birden fazla platformu içinde barındırır. Bazıları için ise “baidu” veya “mail.ru” gibi tek bir kavramı içinde barındırır. Sonuç: Sosyal Medya Sosyal medya platformlarının bulunduğu bir dünyadır ve her platform bu dünyadaki bir ülkedir gibi modelleyebiliriz.

Sosyal Medyanın Önemi

Sosyal Medya kelimesi nin karşıladığı kavramı bir ticari faaliyet olarak düşünmek hayatımıza yeni giren bir kavram olmasına rağmen binlerce yıllık Pazar “Bazaar” kavramı ile paralellik gösterir.

İnsanların bir arada bulunduğu yerde onlara sunulan bir isim (“Marka”), bir ürün veya bir hizmetin tanıtımı yapılabilir.

Örneğin Coca Cola sosyal medya yapılanmasında ürün veya hizmet satışını hedeflemez. Bir tekstil firması da ürünlerini (kreasyon) tanıtımında bireysel ürün satışını değil bayii organizasyonu yapılanmasını hedefleyebilir. Ama hepsinin ortak noktası farkedilme isteğidir. O zaman sosyal medya bir arada insanların yoğun olarak bulunması nedeni ile kendinizi fark ettirebileceğiniz ortamları size sunan bir bütünü ifade eder. Bu fark edilme neticesi bilinirliği ve ürün ve hizmetlerinize ihtiyaç duyan kesiminde sizin ürünlerinize ilgisini oluşturmayı sağlayabileceğiniz bir ortamı sağlar. Bu bir gelir noktası olarak düşünülmesi gereken bir durumdur. Burada önemli kriterler vardır.

1 Sosyal Medyayı Kullanış Amacınız.

  • Reklam Yönetiminizi Yapmak
  • Marka Yönetiminizi Yapmak
  • Kurumsal Kimlik Destek Çalışmaları
  • Ürün ve Hizmet satışları ile gelir elde etmek ( Reklam Dışında kalan yollar)

2 Sosyal Medya dan beklentileriniz

  • Maddi Amaçlarınız, Somut Hedefleriniz,
  • Sosyal medya platformları seçiminiz
  • Yöntemlerin Belirlenmesi
  • Faaliyetlerinizin belirlenmesi
  • Zaman Planlaması

3 Sosyal Çalışma Sonuçları

  • Hedef Kitlenizin Profil Çizimi
  • Seçtiğiniz Platformlar içerisinde Hedef Kitlenizin Yoğunluğu
  • Profile, Amaca ve Somut Hedefe Göre İçerik hazırlanması
  • Bunlara Ulaşma Yönteminiz ile Kısa Test Çalışmaları sonuçları değerlendirmesi
  • Seçilen Platform Performans Değerlendirmesi Sonuçları

Bu Kriterler ölçülebilir geri dönüşümler ile değerlendirmesi yapılmadığı zaman Siz sosyal Medya gücünü ne kadar kullanmış oluyorsunuz? Bu kriterler Dışında Size özel onlarca farklı kriter daha olabilir.

Sosyal Medya Pazarlaması

Sosyal medyayı ne kadar iyi pazarlayabiliyorsunuz? ” sorusunun cevabını aramak gerekiyor.  Her firma yöneticisi sosyal medyayı kullandığı kadar etkili sanıyor olabilir. Burada sektöre göre nasıl kullanılabileceğini iyi düşünmeniz lazım. Özellikle zor pazarlama yapılabileceğini düşündüğünüz sektörlerde firma sahiplerinin konu hakkında var olan bilgilerini sorgularsanız çok iyi ipuçları yakalayabilirsiniz.

Başarılı Sosyal Medya Planı Nasıl Çıkarılır?

Öncelikle ürün olarak mı marka olarak mı sosyal medyada olmak istediğinize karar vermeniz gerekir.  Büyük bir marka değilseniz önceliği ürüne vermeniz doğru olabilir. Tanınmış bir markaysanız markanıza yatırım yapmanız ve bunu pazarlamanız çok daha doğru bir strateji olacaktır.

1- Hedef Belirleme

Hedef kitlenizi belirlerken sadece kendi işinizle ilgili direkt alanları tercih etmekle yetinmeyin. Farklı şekilde etkileşim kurabileceğinizi düşündüğünüz kitleleri de hedef kitle havuzunuza dahil edin. Promosyon ve satışla ilgili hedeflerinizin yüzde kaçını sosyal kanallar oluşturacak bunun için de ileriki aylarda bir hedef belirleyebilir ya da ilk ay öngörü üzerinden ilerleyerek çalışmaya başlarsınız.

2- Doğru Sosyal Mecrayı Seçin

Bir kuaför instagram, Facebook ve Pinterest ağlarını sosyal medya hedefleri için tercih edebilir. Ayrıca Youtube’da olmanın avantajını kullanmak için burada bir kanal açabilir. Ama twitter kuaförümüz için hızlı dönüş alabileceği bir ağ olmadığı için ilk zamanlarda planlar içerisinde olmaması doğru bir tercih olacaktır.

Çevreci bir firma sadece bilinen kanalları hedeflememelidir. Çevreciler için oluşturulmuş bazı gruplar, özel sosyal ağlar da mevcut. Bunların araştırmasını yaparak küçük bir ağda daha hızlı hedefine ulaşabilir.

 

UNUTMAYIN!

Sizin işinizi sizden iyi kimse bilemez Bu nedenle uzman etiketini kendisine kendisinin vermiş olduğu birinin size anlattığı hikayeler ile günü geçirmek ile geçirmemek arasındaki fark artık size kalmış. Sosyal Medya Uzmanı yetiştiren bir akademik program veya bir meslek odası olmadığı gibi Bu konuda uzman olmak için özel bir eğitim programı da olma ihtimali olamaz. Şu olabilir. Sosyal Medya araçlarını kullanma eğitimini verdikleri halde Çok abartılı Eğitim Programları ismi veren Eğitim Kuruluşları Çıkabilir.

Hakkında Umut Avcı

Hey :)

Sosyal Medya Uzmanı

Sosyal Medya Uzmanı kavramının yanlış kullanıldığı konusunda insanların kararsız kaldıklarını görmekteyiz.Günümüzde yaşları 20 ile 27 ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir