Anasayfa » SEO Teknikleri » 2014 Yılı SEO Öngörüleri

2014 Yılı SEO Öngörüleri

2014 model SEO dersek yanlış söylemiş olmayız eminim. Her yıl SEO teknikleri farklı kıyafetlere bürünüyor. Bu yılı analiz edip SEO stratejilerinizi ona göre planlamalısınız. Öngörülerimizi sizinle paylaşacağım.

mobil-seo

Artık her yıl yeni SEO teknikleri keşfetmek, öğrenmek ve uygulamak lazım oluyor; çünkü arama motorlarının algoritmaları neredeyse yılda bir kere güncelleniyor. Tabi ki geleceği görmek mümkün değil, ancak mümkün olan bir şey varsa o da geçmişe bakarak gelecek hakkında fikir edinebileceği. Bu yüzden 2013’te SEO adına neler olmuş ve bu yıl ne olacak, gelin beraber bakalım.

Google Penguen 2.1 güncellemesi tabir-i caizse 2013 yılına damga vurdu. Neredeyse yolu SEO’dan geçen tüm web siteleri etkilendi. Çünkü bilindik tekniklerin yanlış uygulamalarına dur diyen Google, SEO çalışması yapacaklara şu emri verdi; “işinizi düzgün yapın!”

Bazı çevreler her yıl yapılan bu güncellemeleri Google’ın Adwords, yani reklam satmak için düzenlediğini ileri sürdüler. Gerçekten de Google’ın reklam pazarı muazzam büyüklükte ve SEO ile bir yere varamayanlar ya da ani dalgalanmalar yaşayanlar reklama başvurabilir. Ama bize kalırsa Google böyle hesaplar yapmaz. Güncellemelerin sebebi kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunmak.

Diğer dikkat çeken nokta da SEO uzmanlarının tavrı. Güncelleme sonrası siteler çakılınca herkes sanki yaptıkları çalışmalar dört dörtlükmüş ama buna rağmen siteleri düşmüş gibi Google’a kızıyor. Oysa internetin durumu ortada; ne yazık ki büyük kısmı işe yaramaz bir çöplük.

Mobil İnternetin Yükselişi

İnternetin taşınabilir olması, hayatlarımıza daha çok nüfuz etmesi anlamına geliyor. Şöyle söylersek daha anlaşılır olur; 2013 yılında 12 milyon kişi mobil internet kullanıcısıydı. Üstelik bu sayı çığ gibi büyüyor. Bu da demek oluyor ki mobil internet için yapılacak çalışmalar önem kazanıyor. Mobil SEO kavramı da ön plana çıkıyor bu yıl.

Gelelim meselenin SEO ile alakalı kısmına. Mobil aletler üzerinden en çok sosyal medya platformlarına girmeyi seviyoruz. Sosyal medyayı kullanarak SEO yapacaksınız, sitenizin mobil internet ve cihazlara göre optimize edilmesi gerektiğini unutmayın. Hatalı ya da geç açılan bir siteyi artık kimse beklemiyor!

Peki ne yapacaksınız;?

Google masaüstü sitenizi Responsive Tasarım özelliği ile mobil uyumlu hale getirmenizi istiyor. Bunu yapamıyorsanız mobil için ayrı bir site yapmanız gerekiyor. Yani siteniz seoteknikleri.com ise, m.seoteknikleri.com sürümüne sahip olmanız lazım. Bu “m” mobile kelimesinin kısaltılmışıdır.

Site haritası çok önemli ve bu mobil internet için de geçerli. Mutlaka bir site haritası oluşturun.

Masaüstü sitede olmayan ama mobil sitede var olan hataları tespit edip onlardan kurtulun.

url-hatalari

Çünkü grafikten de anlaşılacağı üzere Google bu konuya ciddiyetle yaklaşıyor.

Yerel/Lokal SEO

Artık devir yerel yani Lokal SEO devri. Basitçe örnek vermek gerekirse; İzmir’de yaşayıp Google’da çiçek kelimesini aratan kişinin karşısına Google İzmir’deki çiçekçileri getiriyor.

Daha açıklayıcı olması açısında;

lokal-seo-sonuclari

Google her zaman kullanıcının işine en çok yarayacak sonuçları getirmeye çalışıyor. İstanbul diye aratmasam da biliyor ve sonuçları ona göre getiriyor.

Yerel SEO henüz çok yaygınlaşmadı ama Google’ın verdiği önem ortada; dikkate almakta fayda var.

Yandex Geliyor

Yandex ülkemize çok fazla yatırım yaptı. İlk sene pastadaki dilimi %1iken bu oranın %3’e yükselmesi bunun bir göstergesidir.

Kısa vadede Yandex tabi ki harikalar yaratmayacak ama epey hızlı bir şekilde yükseldiği de ortada. Dolayısı ile gözünüzü açık tutun.

Yandex %5 gibi bir orana geldiği zaman artık SEO için şartlar olgunlaşmış demektir. Yine de şimdiden Yandex’te ne tür SEO çalışmaları yapılabileceği konusunda fikir sahibi olmaya başlamakta fayda var.

2013 ve SEO

2013 yılında Humminbird ve Penguen 2.1 algoritması ile tanıştık. Humminbird Algoritması ile artık uzun aramalara nokta atışı sonuçlar gelmeye başladı. Çünkü saat almak isteyen kimse saat diye aratmıyor. Örnek şu; spor erkek saati. Google da ihtiyacı karşılamak için ona göre bir algoritma değişikliği yaptı. Bunun temel sebebi ise insanların Google’a soru sorması.

turgut-ozal-hummingbird-sorgusu

Gördünüz mü? Google’a soru soruyorsunuz o da cevap veriyor. Arkasından soracağınız soruda Turgut Özal yazmanıza gerek kalmadan sorgunuzu kolaylaştırıyor. Henüz Google Türkiye’de ikinci bahsettiğim teknik denenmiyor ama çok yakında burada da olacak.

Dolayısı ile yeni nesil SEO daha uzun kelimeler baz alınarak yapılmalı.

Uzun anahtar kelimeler yani Long Tail için arama kelimeleri oluşturmak zor olmasa da sitenize alakalı bir soru cevap bölümü yaparsanız bu mesele doğal yollarla kendiliğinden hallolacaktır.

Google Penguen 2.1 konusuna da gelecek olursak, artık backlink faaliyetleri Google tarafından mercek altında. Alışılmış taktikler bu güncellemeden sonra değerini yitirdi. Link verirken ana sayfa ve hedef kelimelerinize ağırlık vermeyin, bu Google tarafından doğal kabul edilmiyor.

Rich Snippets

Yani zengin snippet kullanırsanız daha iyi fark edilirsiniz. Yani bu işin detay kısmını zenginleştirmek anlamına geliyor. Rich Snippets ile Google’ın gözüne girmiş, arama sonuçlarında yanında yılsız olan sayfalar iki kat daha çok tık alıyor.Fakat yine doğallığı korumalısınız zira Google onu kandırmak için çalıştığınız fark ederse mahvolursunuz.

Sosyal Medya

Büyük kurumsal markaların bile kendi sosyal medya ekipleri var. Sosyal medyanın gücünü bilmeyen ve ondan faydalanmak için çalışmayan kalmadı lakin Google+ konusunda yeterli çalışmaların yapıldığını söylemek güç. Çok popüler hale gelmiş olmaması sizi yanıltmasın; Google SEO’da en çok bu kendi sosyal medya platformunda yapılan paylaşımları ciddiye alıyor. Sosyal medyayı etkili biçimde kullanarak SEO adına çok önemli sonuçlar alabilirsiniz.

Youtube, Facebook, Twitter’ın dışında SEO için Pinterest’in de SEO için önemli bir mecra olduğunu göz ardı etmeyin.

Kalite

Bir web sitesinin gücünü, kalitesini, değerini ve SEO’daki yerini belirleyen en önemli faktör herkesin kabul ettiği üzere içeriktir.  Fakat burada yerleşmiş yanlış bir algı var. Çok içerik demek başarılı bir site demek değildir. Sitenizdeki içerik sayısı makul olmalı. Bunun yanı sıra artık içeriğin özgün olması bile yeterli değil. İçerik yalnızca özgün değil aynı zamanda faydalı olmalı. Google bu konuya şöyle bakıyor; şayet ben kullanıcılara onların işlerine yarayacak arama sonuçları getiremezsem, kaliteli hizmet sunmuş sayılmam.

O zaman içerik üretirken durup düşünün; gerçekten de sitenizin içerikleri kaliteli mi? Sitenize gelecek ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek yeterlilikte mi?

Gerçekten iyi içeriğe sahip olabilmek için, o içeriğin alanında uzman bir ekibin elinden çıkması gerekiyor. Gerekirse içeriğinizi oluşturmak için para harcamaktan kaçınmayın ancak içeriğiniz özgün ve faydalı olsun.

Üstelik bu da yetmez. Google’ın önem verdiği bir diğer husus da güncelliktir. İçeriğini belirli periyotlarda güncellemezseniz, kalıcı yerler elde etmeniz çok kolay değildir. Şöyle bir örnek vermek gerekirse; spor üzerine bir blogunuz var; oldukça güncel. Ancak yaklaşan 2014 dünya kupası ile alakalı her hangi bir içerik eklemediniz. Yıllar önce, 2010 yılındaki dünya kupası yazılarınızın bugün kullanıcıların karşısına Google tarafından getirilmesini beklemeyin. Çünkü artık güncel değiller.

Tüm bunlara bakarak bir sonuç çıkarmak gerekirse; Google daha iyi bir İnternet deneyimi sunmak adına SEO üzerine çalışanların işlerini zorlaştırdı ama sonucu daha iyi olacak. Böylece kimse hak ettiği yere varamayacak. Gerçekten faydalı içerik ve hilesiz SEO çalışmaları sayesinde Google’da yer edinmek mümkün olacak. Dolayısı ile SEO’da başarı istiyorsanız kalite ve sabır en çok ihtiyacınız olan iki şey olacak. Buna göre hareket edin. Yeni SEO tekniklerini araştırın. Eğer müşteri iseniz size kısa sürede Google’da zirveye ulaşmayı vaat eden sözde SEO uzmanlarından uzak durun.

Hakkında Mehmet Emre Baş

2008 yılında SEO ile tanıştım. Birlikteliğimiz yıllardır devam ediyor. Kaliteli bakış açısını yaptığım işe de yansıtarak çalışmayı ve vizyon katmayı seviyorum. Özel bir firmada SEO Uzmanı olarak çalışıyorum.

Hey :)

Google Yeni Kalite Yönergesi : Köprü sayfalar (doorway pages)

Google kalite yönergelerine bir yenisini daha eklemeyi planlıyor.  Webmaster blogunda 16 Mart 2015 tarihinde buradan ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir